top of page
taseenIMG_2261_jpg.JPG
Liefde en zorg voor moeder en kind in de kraamtijd

Kraamtijd

In onze cultuur is er weinig aandacht voor de moeder in de kraamtijd. Na de bevalling verschuift de aandacht van jou naar je kind. Jullie kind staat centraal. Heel logisch natuurlijk want het heeft jullie liefde en zorg nodig om te overleven. Maar laten we niet vergeten dat er een moeder is geboren die ook liefde en zorg nodig heeft. Of je nu voor het eerst is of voor de zoveelste keer bent bevallen.

 

De kraamverzorgende is de eerste week dagelijks aanwezig om jullie te ondersteunen en begeleiden en wij staan met regelmaat op de stoep om je herstel en gezondheid in de gaten te houden. Na een week stopt het vaak en wordt er verwacht dat je weer verder gaat waar je voor je zwangerschap en bevalling gebleven was. Alsof er niets gebeurd is en niet jullie hele leven op z'n kop staat.

 

In niet-westerse culturen duurt de kraamtijd vaak 40 dagen. Deze tijd wordt gezien als een tijd die de basis vormt voor hechting tussen moeder en kind. Als moeder de rust en ruimte krijgt om te herstellen kan ze beter voorzien in de behoefte van haar kind.

 

Als de kraamweek voorbij is en kraamverzorgende uit beeld is blijven wij aan jullie zijde om jullie te begeleiden tot 6 weken na je bevalling.

 

Na ongeveer 6 weken nemen we afscheid van jullie tijdens de nacontrole op de praktijk. We bespreken dan je fysieke en mentale herstel. Controleren je buikspieren of ze klaar zijn om te sporten. Is er nog sprake van urineverlies? We evalueren de door ons geleverde zorg en geven advies over anticonceptie. Indien gewenst kun je bij ons ook terecht voor het plaatsen van een spiraaltje.

bottom of page